Vedtekter for Rilbarnehage

Her er Ril barnehages vedtekter. Revidert og godkjent av styret mars 2023.

VEDTEKTER FOR RIL BARNEHAGE.

 

 

§ 1. Eierforhold /drift

RIL barnehage eies av Rørvik Idrettslag. Barnehagen ble etablert i 1991 i samarbeid med Nord-Trøndelag Fiskarlag.

Barnehagen har samarbeidsavtale med Nærøysund kommune, blant annet i forbindelse med opptak av barn.

Barnehagen er godkjent for barn i alderen 0-6 år.

Barnehagen har eget driftsstyre.

 

§ 2. Lov/formål

RIL barnehage drives i samsvar med de til enhver tid gjeldende lover og forskrifter for barnehagevirksomhet.  

 

RIL barnehage skal i forståelse med heimen bygge sin virksomhet på verdinøytrale etiske grunnverdier, og ut fra barnas egne evner og anlegg utvikle et godt grunnlag for å bli selvstendig, tolerante og skapende mennesker. RIL barnehage skal gi barn og foreldre et tilbud som styrker tilhørigheten, og bidrar til videre utvikling av kystsamfunnet og lokalmiljøet.

 

§ 3. Areal.

I henhold til barnehagens godkjenning er netto leke- og oppholdsareal 146 m2.

Godkjent uteareal er fastsatt til 2,86 mål. Det er godkjent areal og norm for pedagogisk bemanning som regulerer opptak av antall barn over og under tre år.

 

Arealnorm for RIL barnehage er 3,9 m2 for barn over 3 år og 5,18 for barn under 3 år.

 

§ 4. Forvaltning

Forvaltning av eieransvaret for RIL barnehage ivaretas av Rørvik Idrettslag ved eget driftsstyre. Den administrative tilknytningen legges til styrer av barnehagen. Barnehagen benytter regnskapsfirma og revisor.

 

§ 5. Åpningstid

Barnehagens åpningstider er hverdager kl 07.00 til 16:30.

Barnets oppholdstid skal ikke overskride 8,5 timer per dag.

Barnehagen har stengt på barnehagens planleggingsdager, inntil 5 dager i løpet av barnehageåret.

 

Barnehagen har stengt helligdager, juleaften til og med 1. nyttårsdag og palmesøndag til og med 2. påskedag.

 

§ 6. Ferie

Barnet skal ha minimum 3 uker sammenhengende ferie på sommeren. Barn som slutter i barnehagen, må avvikle ferien før 1. august.

 

§ 7. Taushetsplikt og opplysningsplikt

I henhold til barnehageloven § 44 har alle som arbeider i barnehagene, eller i tilknytning til denne, taushetsplikt om alle forhold som de får kjennskap til om barna og deres familier. Det samme gjelder for foreldrerepresentantene i barnehagens samarbeidsutvalg.

 

I henhold til barnehagelovens § 45 skal barnehagepersonalet gi sosialtjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten bistand i klientsaker. Opplysninger kan bare gis etter samtykke fra foresatte, eller så langt opplysningene ellers kan gis uten hinder av taushetsplikt.

 

Uten hinder av taushetsplikten har barnehagens personale opplysningsplikt til barneverntjenesten i henhold til barnehageloven § 46.

 

§ 8. Foreldreråd og samarbeidsutvalg:
For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal barnehagen ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg. Foreldrerådet og samarbeidsutvalget skal bli forelagt, og har rett til å uttale seg i saker som er viktige for foreldrenes forhold til barnehagen.

 

Foreldreråd:

Foreldrerådet består av alle foreldrene / foresatte til barna i barnehagen. Foreldrerådet skal fremme fellesinteressene til foreldrene og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø. Foreldrerådet skal ha rett til å uttale seg om saker som er viktige for foreldrenes forhold til barnehagen. Ved avstemminger i foreldrerådet gis det en stemme for hvert barn, og vanlig flertallsvedtak gjelder. Foreldreråd avholdes ved foreldremøter.

 

 

Samarbeidsutvalg:

Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Samarbeidsutvalget består av foreldre/foresatte, ansatte og eier av barnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Utvalget velges for ett år av gangen.

 

Barnehagen har et samarbeidsutvalg som består av 2 fra foreldrene og 1 vara valgt av foreldrerådet, 1 fra de ansatte i barnehagen valgt av de ansatte, 1 daglig leder og 1 representant fra eier.

 

Barnehagens daglige leder er saksbehandler og sekretær uten stemmerett. Dersom det foretas avstemning i samarbeidsutvalget, har hver representant en stemme og vanlig flertallsvedtak gjelder. Samarbeidsutvalget konstituerer seg selv. Ved stemmelikhet har lederen av samarbeidsutvalget dobbeltstemme. Det innkalles skriftlig med saksliste minimum 14 dager i forkant av møter.

                                               

Utvalget skal bli forelagt og har rett til å uttale seg om de saker som er av viktighet for barnehagens pedagogiske innhold og forholdet til foreldrene. Utvalget skal påpeke overfor eier, og kan melde fra til tilsynsmyndighet (Nærøysund kommune), dersom barnehagen ikke drives innenfor de rammer som settes for gjeldende lover, forskrifter og barnehagens vedtekter.

 

§9. Ansvar

Barnehagen har egen ulykkesforsikring på barna. Barnehagen har som hovedregel ikke erstatningsansvar for medbrakte personlige eiendeler som for eksempel klær, vogner, leker med mer.

 

§ 10. Opptakskriterier

Følgende retningslinjer gjelder ved avgjørelse om opptak for Ril barnehage:

-        Barn med funksjonshemminger gis prioritet ved opptak dersom barnet etter en sakkyndig vurdering kan ha nytte av oppholdet.

-        Barn som ut fra faglig tilrådning har behov for spesialpedagogisk hjelp, gis prioritet så fremt slik hjelp kan gis i barnehagen.

-        Søsken som søker plass prioriteres.

 

§ 11. Opptaksperiode

Kommunen har hovedopptak med søknadsfrist 1. mars, men har også fortløpende opptak hele året. Plass som blir tildelt barn beholdes til barnet begynner på skolen eller til plassen sies opp.

Ved hovedopptak gis det tilbud om plass i løpet av mars måned. Normal behandlingstid for fortløpende opptak er en til to uker.

Når søknad om barnehageplass er behandlet må søker svare elektronisk om tilbudet godtas eller ikke.

Barn som får plass, beholder plassen til den sies opp eller til barnet når skolepliktig alder. Foreldre som ønsker å endre oppholdsprosent i løpet av barnehageåret, må også søke om dette skriftlig.

 

§ 12. Oppsigelse

Oppsigelse av barnehageplass må skje skriftlig. Oppsigelse etter 1. mai medfører betaling resten av barnehageåret. Se videre § 13.

 

§ 13. Foreldrebetaling / Depositum

Det skal betales for 11 mnd. Pr. år. Betaling skal skje innen den 15. hver mnd. Dersom betaling ikke skjer innen forfall, kan barnet / barna bli oppsagt fra barnehagen straks etter det er fattet vedtak om dette. Barnehagen har rett til å si opp plassen med 1 måneds varsel fra den 15. i en måned. Det gis søskenmoderasjon tilsvarende kommunens satser. Foreldre til barn som etter normal søknadsprosedyre får plass i RIL barnehage, må før oppstart betale inn et depositum tilsvarende en måneds foreldrebetaling. Forskudd som ikke renteberegnes, skal kunne brukes i barnehagens drift.

 

Dersom foreldre ikke lenger har behov for tildelt barnehageplass, eller av annen grunn ønsker tilbakebetalt forskudd, må skriftlig oppsigelse sendes. Retten til barnehageplass mistes iht. normal oppsigelsestid dvs. en måned. Betaling må skje ut oppsigelsestiden. Tilbakebetaling av forskudd skjer innen en måned etter oppsigelsestiden er utløpt. Dersom foreldrebetaling eller lignende ikke er iht. vedtekter og / eller avtale, kan det foretas motregning.

 

Streik i inntil en måned blant de ansatte fører ikke til redusert foreldrebetaling.

 

§ 14. Vedtekter for RIL Barnehage

Vedtektene vedtas av hovedstyret i Rørvik Idrettslag.

Foreldre/ foresatte blir skriftlig varslet om vilkårsendringer.

 

 

 

Sist revidert mars 2023

Einar Bj. Overrein